top of page

Wie?

Als verslaggever in Noord-Holland reisde Mark van Wonderen jarenlang kriskras door de provincie. Lopend door buurten viel hem op dat elk gehucht naast een kerk en een dorpskroeg ook veelal een Chinees-Indisch restaurant huisvestte. En dit vaak op merkwaardige, niet per se aantrekkelijke, locaties. Als groot liefhebber van ontroerende treurnis en aandoenlijk verval begon Mark deze restaurants te fotograferen. 

De als grafisch ontwerper werkzame Yolanda Huntelaar kreeg in 2016 deze foto’s onder ogen, viel als een blok voor de herkenbaarheid en nostalgie. Ze stelde voor een (foto)boek te maken over dit toen nog geheel niet ontgonnen onderwerp.

 

En dat is gelukt. Sterker nog, anno 2018 vormen ze zelfs samen Uitgeverij Zoetzuur

Waarom?

Het Chinees-Indische restaurant is een oer-Hollands fenomeen, ja, zelfs Nederlands cultuurerfgoed. De wonderlijke combinatie van Chinese en Indische keuken is alleen in Nederland te vinden. Generatieslang betekende het aloude Chin. Ind. Rest. de eerste kennismaking met exotisch eten. Sterker nog: voor velen was het zelfs de eerste ervaring met uit eten gaan.

Maar er is een kentering gaande in horecaland. De échte Chinees-Indische restaurants verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld. Ze worden omgebouwd tot sushi- of wokrestaurants, vervangen door hippe nieuwe horeca of simpelweg gesloten. Eeuwig zonde. En daarom vond Mark het de hoogste tijd om alle 1090 Chinees-Indische Restaurants van ons land vast te leggen. Voordat het echt te laat is...

bottom of page